Schimbă-ți stilul de viață!

Recenzia cartii „Descopera sofrologia pentru o stare de bine”

Autoarea este psihoterapeut cu formare in sofrologie si in psihoterapie integrativa. Cartea apare imediat dupa consacrarea, prin trecerea in nefiinta a lui Alfonso Caycedo, parintele sofrologiei.

Cartea Lorenei Luchian este un act de credinta si de pietate.

Prezentarea conceptelor, a teoriei si a metodei  sofrologice ajuta la intelegerea modului in care sofrologia este utila oricarei persoane care doreste sa traiasca plenar in puterea prezentului. Din acest punct de vedere, cartea este interesanta nu doar pentru psihoterapeuti, ci si pentru toti cei care urmaresc, prin lectura ei, calea de construire a realitatii intr-o tonalitate stenica, optimista.

Calea inseamna contactul individului cu sine insusi, cunoasterea propriei realitati prin adoptarea atitudinii sofrologice, adica renuntarea la prejudecati (pg. 106), explorarea corpului cu multa curiozitate ca si cum ai fi aflat prima oara de el (pg. 107), integrarea unor noi modalitati de functionare mentala in viata de zi cu zi ( pg. 108-109).

Sofrologia integreaza trairile momentelor trecut, prezent si viitor pentru a genera vivanta, capacitatea de a constientiza intentionalitatea noastra. Este un exercitiu care presupune efort si perseverenta de a scoate la lumina constiintei continuturile valoroase ale structurilor latente ale persoanei, pentru a deschide albiile creativitatii. „In timpul exercitiilor sofrologice coboram in adancurile fiintei si constiintei noastre, retromanenta, iar manenta este ceea ce se desprinde din aceasta profunzime (de exemplu revigorarea unei capacitati), aducand ceva nou la lumina. Aceasta miscare in lumile ascunse ale fiintei noastre este orientata pozitiv si este activa in timpul sesiunilor sofrologice (pg. 86).

Lucrarea cuprinde exemple si exercitii pe care cei interesati le pot realiza dupa dorinta. In acelasi timp este si o invitatie generoasa la o interactiune benefica cu terapeutii din domeniu, pentru ghidarea actiunilor de tip sofrologic cu aplicatii in viata de fiecare zi – pentru imbunatatirea starii de sanatate sau cresterea performantelor in sport, educatie, afaceri sau viata personala.

Imi place in mod deosebit faptul ca lectura acestei carti este o exemplificare a beneficiului privirii proaspete, ca si cum ar fi prima oara, indreptate asupra noastra, la fel cum Eckhart Tolle scria in „Puterea prezentului”, „Daca ati vedea un inger, dar l-ati confunda cu o statuie, tot ce ar trebui sa faceti ar fi sa va modificati felul de a privi si sa observati din nou mai atent, statuia de piatra, nu sa va uitati in alta parte. Atunci ati descoperi ca nu a existat niciodata o statuie de piatra… In fiecare moment, constiinta dumneavoastra creeaza lumea in care traiti. (Eckhart Tolle „Puterea Prezentului” -Editura Curtea Veche,Bucuresti, 2004, pg. 196)

Conf. Univ. Dr. Elena Beca

26 octombrie 2017

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ce spun clienții

Cei care au practicat exercițiile spun că au un somn mai odihnitor, o concentrare îmbunătățită, se îngrijorează …

Recenzia cartii „Descopera sofrologia pentru o stare de bine”

Autoarea este psihoterapeut cu formare in sofrologie si in psihoterapie integrativa. Cartea apare imediat dupa consacrarea, …

In memoriam: Profesor Alfonso Caycedo (1932 – 2017)

Alfonso Caycedo, fondatorul sofrologiei, a decedat în luna septembrie 2017. Și-a dedicat întreaga viață cercetării …