Sofrologia

SAMSUNGSofrologia este știința care se ocupă cu studiul conștiinței umane și se bazează pe o serie de exerciții de relaxare dinamică punând accent pe percepția corporală și relația corp – minte – spirit. Practicând sofrologia putem să ne dezvoltăm o conștiință senină și o stare de armonie interioară și bună dispoziție. Exercițiile practicate regulat, au ca rezultat un corp sănătos, relaxat și o minte calmă și alertă.

Termenul de sofrologie a fost introdus în anul 1960 de către neuropsihiatrul de origine columbiană, Alfonso Caycedo. Etimologia cuvântului provine din limba greacă:

- sos = armonie, echilibru
- phren = psihic, conștiință
- logos = studiu, știință.

În anul 1962 îl cunoaște pe renumitul fenomenologist, profesorul Ludwig Binswanger și urmează cu acesta un curs la Clinica Bellevue din Kreuzlingen, Eleveția iar sofrologia capătă o puternică nuanță fenomenologică.

Între anii 1965-1967 el călătorește în Est pentru a studia tehnicile de investigare a conștiinței folosite de diverse școli orientale.

În urma acestor cercetări, Caycedo a creat „Relaxarea Dinamică” , adaptată modului de viață occidental.

Sofrologia este studiul conștiinței umane în armonie. Prin exercițiile statice și dinamice, vizează cucerirea și consolidarea echilibrului între minte, emoții, corp, stimulează calitățile pozitive și resursele pe care le avem pentru a ne îmbunătăți sănătatea, calitatea vieții și împlinirea personală. Aceasta este o disciplină care utilizează metode de relaxare și imaginație ca mijloc de dezvoltare a armoniei psihofizice.

Exercițiile includ tehnici de respirație, mișcări corporale, strategii de activare mentală care au ca scop cunoașterea de sine și expansiunea conștienței.

Practicând această metodă, progresiv percepția persoanelor crește, devenind mai conștiente de propriul corp, emoții, sentimente, gânduri și valori. Ceea ce se află stocat în inconștient pătrunde în câmpul conștienței într-o formă pură și clară iar asta ne ajută să ne cunoaștem mai bine, să ne îmbunătățim calitatea vieții și să redobândim serenitate.

Concepția filosofică ce stă la baza sofrologiei este fenomenologia (fenomen este tot ceea ce într-un fel oarecare se manifestă).

Fenomenul în sofrologie: ceea ce experimentăm în timpul exercițiilor, ceea ce apare, ceea ce vine în minte, fără să interpretăm; senzațiile fizice, emoții, sentimente, idei, ... iar acestea sunt unice pentru fiecare persoană.

În sofrologie, lucrăm cu trei tipuri de energii:

  • Energie fizică – corpul nostru – ceea ce putem vedea, simţi, atinge, auzi, mirosi.
  • Energie vitală – forţa noastră vitală. Energia care ne face să fim în viaţă. Această energie este animată de respiraţie, este afectată de hrană şi, cel mai important, este direcţionată de gânduri.
  • Energie spirituală – ceea ce ştim fără să ştim cum o ştim. „Coincidenţele” în viaţă. Ideile care ne vin, soluţiile care vin „de nicăieri”, la problemele pe care le avem.

Principiile sofrologiei

Cele patru principii fundamentale ale sofrologiei sunt esența conștiinței sofronice:

1.Acțiune pozitivă – acționează și gândește pozitiv!Este un proces prin care fiecare acțiune pozitivă

 

Conștiința

Pentru doctorul Alfonso Caycedo, fondatorul sofrologiei, conștiința umană este „învăluită”. El spune că atenția noastră este îndreptată în primul rând spre lumea exterioară iar viața noastră interioară a devenit un necunoscut.

 

 

Relaxare Sofro-Dinamică

Sofrologia te ajută să redobândeşti serenitate, să elimini stresul, anxietatea şi blocajele emoţionale care dezechilibrează cele trei instanţe ale psihicului uman: corp, minte, spirit. 

Ce spun clienții

Cei care au practicat exercițiile spun că au un somn mai odihnitor, o concentrare îmbunătățită, se îngrijorează …

Recenzia cartii „Descopera sofrologia pentru o stare de bine”

Autoarea este psihoterapeut cu formare in sofrologie si in psihoterapie integrativa. Cartea apare imediat dupa consacrarea, …

In memoriam: Profesor Alfonso Caycedo (1932 – 2017)

Alfonso Caycedo, fondatorul sofrologiei, a decedat în luna septembrie 2017. Și-a dedicat întreaga viață cercetării …