Sofrologia pentru toţi. Dacă doreşti să faci o schimbare pozitivă în viaţa ta, atunci e bine să ştii că exercițiile au efecte benefice la toate nivelurile.
Dacă te simţi stresat/ă, suprasolicitat/ă, tristă/ă, anxios, irascibil/ă, încordat/ă, îţi vei regăsi și reactiva resursele interioare pentru atingerea unei stări de calm, relaxare, bucurie şi bună dispoziție.
Sau vrei să găseşti o metodă eficientă de relaxare şi să-ţi dedici ţie mai mult timp? Atunci te vei bucura zilnic de momentele pe care le vei petrece tu cu tine, contemplând şi conştientizând înţelepciunea corpului tău.
Sofrologia pentru sarcină şi naştere
Sofrologia este una dintre cele mai folosite metode de pregătire pentru naştere în Franţa dar şi în alte ţări vorbitoare de limbă franceză şi spaniolă. În prezent devine tot mai utilizată şi mai îndrăgită în Anglia.
Practica regulată ajută la diminuarea grijilor şi anxietăţilor legate de naştere şi te învaţă să te relaxezi, să fii calmă şi încrezătoare atunci când te pregăteşti pentru naştere.
În timpul şedinţelor vom face diferite exerciţii care au ca rezultat:
• Relaxarea mentală şi musculară ajută corpul să se destindă Citeşte mai mult
• Respiraţia devine mai profundă iar tu eşti mai calmă şi mai lucidă
• Îţi va fi mai uşor să menţii controlul asupra emoţiilor
• Devii mai conştientă de propriul corp şi de schimbările care apar
• Alinarea disconfortului din timpul sarcinii şi modificarea percepţiei asupra durerii
Unul dintre aceste exerciţii este Sofronizarea de bază şi urmăreşte conştientizarea propriului corp pe porţiuni, din vârful capului până la degetele de la picioare. Scanarea întregului corp induce relaxarea activând capacitatea de concentrare necesară în timpul naşterii. Te ajută să rămâi prezentă şi să-ţi menţii starea de calm.
„Mă simt bine în corpul meu, pot să mă relaxez, să rămân calmă, concentrată şi pozitivă.”
Indiferent cum alegi să naşti, practica sofrologică te ajută să-ţi dezvolţi propria abilitate de adaptare la diferite situaţii şi să-ţi activezi gândirea pozitivă atât pentru naştere cât şi pentru perioada postnatală.
Sport
Un sportiv de performanţă se antrenează atât din punct de vedere fizic cât şi mental pentru a ajunge la rezultate excelente. Sofrologia te ajută să rămâi calm/ă şi concentrat/ă în timpul competiţiilor, să ai o minte alertă, mişcări precise.
Fiind total în momentul prezent, fricile şi gândurile în exces se disipează, activând astfel propriul potenţial şi canalizând cu succes întreaga energie de care dispui.
Raymond Abrezol un medic elveţian care a fost promotorul sofrologiei în această ţară, a utilizat-o la început Citeşte mai mult
în practica medicală, cu pacienţii săi.
Apoi a început să aplice metoda pentru a îmbunătăţi performanţele sportivilor; iniţial el a încercat să ajute un prieten cu care juca tenis în mod regulat, iar performanţa şi concentrarea acestuia au început să crească în mod spectaculos. Apoi a ajutat un alt prieten să-şi îmbunătăţească performanţa la schi. Datorită rezultatelor excelente, el se aventurează în magnifica lume a sportului, „antrenând” mental sportivi, dând un sprijin şi avânt serios schiorilor elveţieni, pentru a culege o cantitate incredibilă de medalii in anii 60 si70.
El nu a încetat să inventeze, să dezvolte, să înveţe şi să predea sofrologia.
Iată ce spune numărul 1 mondial la tenis masculin în acest moment, Novak Djokovic, în cartea sa „Dieta câştigătoare”:
„Pentru mine, a te antrena nu înseamnă doar alergări peste alergări şi repetarea la nesfârşit, an după an, a unor lovituri de tenis, până acestea devin la fel de familiare pentru corpul meu precum respiraţia. Evident că e vorba şi despre asta. Dar asta nu e totul. Jocul de tenis doar pare că se desfăşoară între cele două linii din spate ale terenului, dar, în realitate, el se desfăşoară în spaţiul dintre urechile tale.”
Educaţie
Sofrologia este utilizată în multe şcoli şi universităţi din Elveţia dar şi din alte ţări.
Exerciţiile aduc un plus de calm şi luciditate în viaţa studenţilor şi elevilor, mai ales în perioadele în care aceştia se pregătesc intens pentru susţinerea examenelor. Ei tind să fie mai relaxaţi şi să aibă mai multă încredere în sine.
Nu este niciodată prea devreme să înveţi să te relaxezi şi să cunoşti beneficiile şi teoriile acestei tehnici astfel încât să te dezvolţi armonios, să fii senin/ă şi stăpân/ă pe tine.
Afaceri
Pentru persoanele active şi ocupate, practica regulată a sofrologiei are ca rezultat mai mult calm şi relaxare, reducând riscul de epuizare profesională (sindromul burnout).
Poţi să practici exerciţiile sofrologice oricând, oriunde, revitalizându-ţi corpul şi mintea. Fie că te afli la birou, în taxi, în tren, sau călătoreşti cu avionul, poţi folosi exerciţiile sofrologice care sunt practice şi eficiente. Ele pot fi efectuate atât înaintea unui interviu sau a unei întâlniri de afaceri care necesită focus cât şi pentru stăpânire de sine şi mai multă încredere. Citeşte mai mult
Sau ai putea să exersezi la sfârşitul unei zile pline, astfel încât să te întorci acasă calm/ă şi bine-dispus/ă.
Îţi poţi descărca un exerciţiu în telefon, astfel încât să-l asculţi exact atunci când simţi nevoia că vrei să te deconectezi şi să schimbi starea de spirit.
Special pentru femei
Prin exerciţii specifice, sofrologia te ajută să:
- te reconectezi cu energia feminină, să fii zâmbitoare şi plină de viaţă, indiferent de vârstă
- activezi energia sexuală, să-ţi refaci relaţia intimă cu tine însăţi şi cu partenerul de viaţă
- redescoperi valorile personale astfel încât să te simţi împlinită.
Exerciţiile de relaxare încetinesc ritmul îmbătrânirii, revitalizând întregul
organism (celule, organe, muşchi, piele).
Redu stresul dacă vrei să rămâi tânără cât mai mult timp! Citeşte mai mult
În cartea „De ce îţi face bine să faci bine” – Dr. David Hamilton spune că „Stresul mental şi emoţional este recunoscut în prezent drept factor care accelerează viteza de scurtare a telomerilor, ducând la o îmbătrânire mai rapidă.” „(Telomerii sunt capetele ADN-ului şi menţin întreagă forma acestuia, în condiţiile în care celulele sale se divid. Aşadar, telomerii protejează informaţia genetică din ADN, iar cercetările recente arată că au o funcţie importantă şi în procesul de îmbătrânire.)”
„Un antidot pentru stresul şi presiunea zilnică la care ne supune viaţa, indiferent de natura problemelor noastre, este reprezentat de meditaţie. Un număr semnificativ de studii au arătat că aceasta duce la creşterea imunităţii, e benefică pentru inimă, reduce simptomele asociate depresiei, ajută la ameliorarea durerii, încetineşte procesul de îmbătrânire şi, în general, consolidează o anumită stare de bine mentală şi emoţională.”