Schimbă-ți stilul de viață!

Recenzia cartii „Descopera sofrologia pentru o stare de bine”

Autoarea este psihoterapeut cu formare in sofrologie si in psihoterapie integrativa. Cartea apare imediat dupa consacrarea, prin trecerea in nefiinta a lui Alfonso Caycedo, parintele sofrologiei.

Cartea Lorenei Luchian este un act de credinta si de pietate.

Prezentarea conceptelor, a teoriei si a metodei  sofrologice ajuta la intelegerea modului in care sofrologia este utila oricarei persoane care doreste sa traiasca plenar in puterea prezentului. Din acest punct de vedere, cartea este interesanta nu doar pentru psihoterapeuti, ci si pentru toti cei care urmaresc, prin lectura ei, calea de construire a realitatii intr-o tonalitate stenica, optimista.

Calea inseamna contactul individului cu sine insusi, cunoasterea propriei realitati prin adoptarea atitudinii sofrologice, adica renuntarea la prejudecati (pg. 106), explorarea corpului cu multa curiozitate ca si cum ai fi aflat prima oara de el (pg. 107), integrarea unor noi modalitati de functionare mentala in viata de zi cu zi ( pg. 108-109).

Sofrologia integreaza trairile momentelor trecut, prezent si viitor pentru a genera vivanta, capacitatea de a constientiza intentionalitatea noastra. Este un exercitiu care presupune efort si perseverenta de a scoate la lumina constiintei continuturile valoroase ale structurilor latente ale persoanei, pentru a deschide albiile creativitatii. „In timpul exercitiilor sofrologice coboram in adancurile fiintei si constiintei noastre, retromanenta, iar manenta este ceea ce se desprinde din aceasta profunzime (de exemplu revigorarea unei capacitati), aducand ceva nou la lumina. Aceasta miscare in lumile ascunse ale fiintei noastre este orientata pozitiv si este activa in timpul sesiunilor sofrologice (pg. 86).

Lucrarea cuprinde exemple si exercitii pe care cei interesati le pot realiza dupa dorinta. In acelasi timp este si o invitatie generoasa la o interactiune benefica cu terapeutii din domeniu, pentru ghidarea actiunilor de tip sofrologic cu aplicatii in viata de fiecare zi – pentru imbunatatirea starii de sanatate sau cresterea performantelor in sport, educatie, afaceri sau viata personala.

Imi place in mod deosebit faptul ca lectura acestei carti este o exemplificare a beneficiului privirii proaspete, ca si cum ar fi prima oara, indreptate asupra noastra, la fel cum Eckhart Tolle scria in „Puterea prezentului”, „Daca ati vedea un inger, dar l-ati confunda cu o statuie, tot ce ar trebui sa faceti ar fi sa va modificati felul de a privi si sa observati din nou mai atent, statuia de piatra, nu sa va uitati in alta parte. Atunci ati descoperi ca nu a existat niciodata o statuie de piatra… In fiecare moment, constiinta dumneavoastra creeaza lumea in care traiti. (Eckhart Tolle „Puterea Prezentului” -Editura Curtea Veche,Bucuresti, 2004, pg. 196)

Conf. Univ. Dr. Elena Beca

26 octombrie 2017

In memoriam: Profesor Alfonso Caycedo (1932 – 2017)

SAMSUNG

Alfonso Caycedo, fondatorul sofrologiei, a decedat în luna septembrie 2017.
Și-a dedicat întreaga viață cercetării neîncetate a conștiinței umane. Rămâne în amintirea celor care l-au cunoscut prin tăria, entuziasmul, marea intuiție, inteligența sa și, mai presus de toate, dragostea față de familie și profesie.

Convingerile și biologia

woman park„Cel amai important lucru pe care trebuie să-l ştii este că sănătatea corpului şi a organelor tale nu este separată de sănătatea ta emo­ţională, de gândurile tale, de programarea culturală şi de concepţia spirituală. Gândurile şi convingerile reprezintă indicatorii cei mai importanţi ai stării tale de sănătate. Aceasta este o veste extraordinar de bună, deoarece gândurile şi convingerile tale pot fi aduse sub controlul tău conştient şi, atunci când este necesar, lăsate în voia puterii vindecătoare a Spiritului (mult mai mult despre acest subiect mai târziu). Aceasta este partea legată de sănătate pe care medicina occidentală o ignoră şi, crede-mă, aici stă adevărata ta putere, fără nici o excepţie. Gândurile şi convingerile tale sunt conectate cu structura corpului tău. Ele devin celulele, ţesuturile şi organele tale. Nu există suplimente, dietă, tratament sau program sportiv care să se compare cu puterea gândurilor şi convingerilor tale. Acesta este primul loc în care să cauţi atunci când ceva nu este în regulă cu corpul tău.Permite-mi să clarific acest aspect. Dacă te îngrijorează vreo pro­blemă medicală, e foarte posibil să nu fii conştientă de motivul apari­ţiei acesteia. Dacă ai fi fost conştientă de problemă sau de emoţie, ea nu ar fi trebuit să apară la nivel fizic, deoarece ai fi conştientizat-o. Te rog, fă tot posibilul să nu respingi acest adevăr. Ai curajul să privești adânc în interiorul tău şi să-ţi pui următoarele întrebări: „Ce se întâmplă în viaţa mea, în gândurile şi convingerile mele şi ce trebuie să învăţ din această situaţie? Care este lecţia pentru sufletul meu? Cum pot evolua prin asta?”

Cei care practică ayurveda şi medicina orientală sunt foarte conştienţi de conexiunile energetice dintre diferitele sisteme ale cor­pului, dar practicienii medicinii occidentale tind să separe sistemele, luând în considerare doar unul dintre ele. De fapt, această diviziune corp-minte este construită chiar după modelul societăţii noastre.
E puţin probabil ca un medic podolog (cel care se ocupă cu studiul şi tratamentul afecţiunilor piciorului) să privească la dificultatea cu care-ţi duci kilogramele pe picioare şi să te întrebe dacă nu cumva există nişte emoţii reprimate sau situaţii stresante care-ţi cauzează stres, supărare sau durere. Dacă te-ar întreba, probabil că ai da înapoi, intrând în defensivă şi simţindu-te vinovată şi, prin urmare, ai bloca accesul la acele informaţii. Să zicem că ai probleme cu braţul − pe care ai putea să le corelezi cu ergonomia spaţiului în care lucrezi sau cu faptul că te-ai accidentat. Intrarea în contact cu emoţiile neconştien­tizate ce ar putea exista în ţesuturile din mână şi braţ ți-ar putea alina durerea, permițându-i acestei părţi a corpului tău să se refacă. Şi aminteşte-ţi că probabil nu ai şti care a fost lecţia până după ce s-a rezolvat problema.”

„Zeițele rămân tinere pentru totdeauna” – Rețeta secretă pentru strălucire, vitaliate și bucurie

Dr. Christiane Northrup – Ed. Spirit și Destin

www.spiritsidestin.ro

Workshop de sofrologie

Capture-d’écran-2014-12-09-à-16.55.21

 

Primul lucru pe care îl facem atunci când venim pe lume este un inspir, iar ultimul lucru pe care-l facem atunci când părăsim această lume este un expir.
Respira conștient astăzi, este atât de revigorant!

 

Vino la seara de relaxare, unde vom face mai multe exerciții practice atat de respiratie, cat si de eliberare a tensiunilor fizice, emoționale și mentale.

Exerciţiile ne vor ajuta să devenim mai conştienţi de ceea ce se petrece în interiorul nostru (senzaţii fizice, emoţii și sentimente). Prin practicarea lor regulată atingem o stare de armonie interioară şi bună dispoziţie.

 

Vom petrece împreună 90 de minute vom descoperi foloasele sofrologiei.

 

Costul workshop-ului, 60 de lei.

Data: 04.07.2017, orele 19:30.

Adresa: Zona Unirii, vizavi de Zara, Cabinet Individual de Psihologie Carla Manole.

 

Înscrierile se fac prin :

  • telefon, la numărul 0728 905 408
  • e-mail, la adresa sofrologie.ro@gmail.com

 

Odată cu înscrierea, vei primi și adresa completă.

Psih. Lorena Luchian

PROVOCAREA CELOR 21 DE ZILE DE BUNĂTATE

De ce iti face bine - coperta 1Ştim că bunătatea ne face bine. Atât nouă, cât şi celorlalţi. O simplă faptă bună poate aduce un zâmbet care durează o zi întreagă pe faţa cuiva. Poate avea exact efectul tonic de care avea nevoie în acel moment.

Niciodată nu putem şti cât de departe ajunge efectul acestei fapte bune. Ar putea schimba comportamentul unei persoane, făcând-o mai blândă pentru tot restul zilei. Fără această faptă, cine ştie? Poate ar fi rănit pe cineva.

Iar bunătatea naşte bunătate. După cum spunea Amelia Earhart,

„Nicio faptă bună nu are sfârşit. O faptă duce la alta. Exemplul pozitiv e urmat de cei din jur. O singură faptă bună trimite rădăcini în toate direcţiile, iar din acestea ies vlăstari noi şi apoi copaci. Cel mai important efect al bunătăţii sufleteşti pentru ceilalţi e că şi ei devin mai buni1.”

Provocarea mea pentru voi sună astfel: faceţi o faptă bună în fiecare zi, timp de 21 de zile.

Cum puteţi începe? Mai întâi, luaţi un jurnal cu o copertă care vă place. Ceva care pare special şi potrivit pentru conţinutul pe care urmează să îl aibă.

Apoi, pe măsură ce duceţi la bun sfârşit faptele bune din următoarele 21 de zile, notaţi ce aţi făcut şi cum v-aţi simţit. Notaţi cum aţi influenţat persoanele pentru care aţi făcut acele fapte bune – dacă ştiţi, desigur. Şi încercaţi să faceţi acţiuni variate, nu aceleaşi în fiecare zi.

În plus, faceţi şi câteva fapte bune în mod anonim, iar apoi notaţi ce sentimente vă trezesc. Regula în acest caz este ca nimeni să nu ştie că voi le-aţi înfăptuit. Vedeţi cum vă descurcaţi!

 

TREI FAPTE BUNE PE ZI

După ce aţi realizat provocarea celor 21 de zile, continuaţi să faceţi bine ori de câte ori apare ocazia. Veţi observa rapid o diferenţă legată de felul în care vă simţiţi.

În plus, alegeţi o zi din săptămână – mulţi preferă vinerea – în care să faceţi trei fapte bune. Faceţi din asta un obicei. Creaţi o „zi a bunătăţii” în fiecare săptămână. Poate şeful vostru ar transforma-o într-o temă săptămânală, sau dacă voi sunteţi şefi aţi putea avea această iniţiativă.

Nu uitaţi să variaţi tipul de fapte bune. Spre exemplu, e bine să scrieţi mereu scrisori de mulţumire, dar ar fi şi mai bine dacă aţi face şi alte acţiuni de acest gen.

 

CÂTEVA IDEI PENTRU PROFESORI

Atunci când copiii înţeleg importanţa bunătăţii sufleteşti devreme, ea devine pentru ei un obicei, un mod de viaţă. Iar ei sunt liderii generaţiei care urmează. Deci, dacă îi educăm destul de devreme, am putea vedea o lume mai bună profilându-se în viitor.

Iată câteva idei:

  • Profesorii pot introduce jocuri care implică bunătatea, în timpul lecţiilor. Copiii ar putea fi încurajaţi să scrie un lucru pozitiv despre fiecare coleg din clasă, iar apoi profesorul „asamblează” o listă de lucruri pozitive pentru fiecare elev.Ar putea exista o zi specială, în care elevul primeşte un sul de hârtie pe care stau scrise toate lucrurile bune notate de colegi.
  • Copiii ar putea fi încurajaţi să facă bine, ori de câte ori au ocazia. De exemplu, şcolile pot crea programe de voluntariat în cadrul cărora copiii contribuie (timp de, să zicem, două ore pe săptămână) la activităţile dintr-un spital sau azil, unde vizitează bolnavi sau bătrâni. Copiii mai mari îi pot ajuta pe cei cu dificultăţi de învăţare.
  • Copiii pot afla astfel despre beneficiile faptelor bune realizând activităţi de lucru manual, pictând etc.
  • De ce să nu pornim o „cutie a bunătăţii”? Invitaţi elevii să noteze toate lucrurile bune pe care le fac, iar apoi puneţi-le în cutie. La finalul fiecărei săptămâni sau luni, întreaga clasă le poate citi împreună.
  • Începeţi o „săptămână a faptelor bune” la şcoală, în care elevii sunt încurajaţi să facă fapte bune în mod aleatoriu timp de o săptămână întreagă. La final, puneţi-i să scrie un eseu despre ce au făcut, cum s-au simţit, cum faptele lor i-au ajutat pe alţii şi ce înseamnă bunătatea sufletească pentru ei. În unele şcoli, aceste săptămâni se numesc „Săptămânile faptelor bune aleatorii”.
  • Începeţi un „club al bunătăţii sufleteşti”, în care elevii se pot întâlni în mod regulat pentru a coordona acţiuni de voluntariat.
  • Rugaţi-i pe elevi să găsească citate despre bunătate şi apoi faceţi împreună un poster cu colaje în care le includeţi.

 

Din cartea “De ce îți face bine să faci bine” – Dr. David Hamilton

Ed. Spirit și Destin

 


Recenzia cartii „Descopera sofrologia pentru o stare de bine”

Autoarea este psihoterapeut cu formare in sofrologie si in psihoterapie integrativa. Cartea apare imediat dupa consacrarea, …

In memoriam: Profesor Alfonso Caycedo (1932 – 2017)

Alfonso Caycedo, fondatorul sofrologiei, a decedat în luna septembrie 2017. Și-a dedicat întreaga viață cercetării …

Convingerile și biologia

„Cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştii este că sănătatea corpului şi a organelor tale nu este separată …